Hogyan tudjuk egyszerű módszerekkel saját magunkat kezelni? 1.rész

A kínai parkokban sokszor látni – főleg idősebb – embereket, akik különböző fura gyakorlatokat végeznek: ütögetik a testüket a fejtetőtől a lábszárukig, tekergetik a nyakukat ill. a végtagjaikat, hátrafelé sétálgatnak, fülüket-, mellkasukat-, karjaikat dörzsölgetik, masszírozzák.

A hagyományaik között szerepel az a tudás ami a kínai orvoslás alapja is, amely szerint a szervezetben energia áramlik és fontos az áramlás megfelelő intenzitását fenntartani.
Ahogyan a Sárga Császár kánonjában írták: “ahol nem megy (az energia ), ott fáj “. A kínaiak ezt a tudást kis koruktól kezdve szívják magukba, de általában csak az idősebbeknek van idejük foglalkozni vele.

Vannak nagyon jól működő gyakorlatok amelyekkel mi is sokat tehetünk egészségünk fenntartása érdekében.

Nézzük például először a fejünket.
Amit mi otthon tehetünk, az egészen egyszerűen a fej teljes felületének masszírozása a következő technikákkal : fésülködés, fülek masszírozása, arc masszírozása.

 

Először beszéljünk a fésülködés jótékony hatásáról.

Mint az ábrán látszik, a fejen nagyon sok akupunktúrás pont található. Itt futnak fontos meridiánok amelyek a belső szervek energiáit kezelik : Húgyhólyag-, Epehólyag-, Gyomor-, Vékonybél-, Vastagbél-, Hármas Melegítő- és a Kormányzó meridián is.

A technika egyszerű, könnyen elvégezhető otthon is, csak időt kell rá biztosítani a reggeli készülődés során. Szerezzünk be egy fából vagy csontból készült, nem túl sűrű fogazású fésűt.
Fésüljük elölről hátrafelé hajunkat, minden felületen a homloktól kezdve a tarkóig. Végezzük a fésülést legalább 100-szor naponta, ez frissíti a szellemet – tartja a kínai mondás.

A fésülést óvatosan végezzük, hogy ne sértsük meg a bőrt, de elég intenzív legyen a vérbőség eléréséhez.
Ahol esetleg érzékenyebb a bőrünk, oda többször térjünk vissza, ezzel azt a területet már kezeltük is, az érzékenység idővel elmúlik.

Még több hasznos tanácsot talál ebben a cikkünkben.