IBS – Miben segíthet az akupunktúra?

Jelenlegi blog sorozatunk célja, hogy megismerjük az emésztőrendszer feladatait és működését, ahogyan a Hagyományos Kínai Orvoslás vizsgálja. Korábbi posztunkban az emésztőrendszer működését és funkcióit mutattuk be. Az elméleti áttekintést követően a felső-, középső- és alsó szakasz legjellemzőbb betegségeit vesszük sorra. A középső szakasz, azaz a gyomor és vékonybél legjellemzőbb betegsége az IBS, azaz Irritábilis Bél Szindróma.

Czeglédi István hagyományos kínai orvos írása.

Gyakran hallani, hogy valakinek túl érzékeny a gyomra, bizonyos ételfajtákra érzékeny, sokszor puffad, esetleg fáj a hasa és hónapokig tart amíg eltalálja azt a diétát, amivel csökkenthetők a kellemtelen tünetek.

Az emésztőrendszer hibátlan működése nagyon fontos, hiszen ettől kapja a szervezet a napi működéshez szükséges energiát. Azonban korunkban egyre többször találkozunk emésztési problémákkal, szinte már természetesnek vesszük, hogy ilyesmivel együtt kell élni. Sokszor a kivizsgálásokat követően sem tudják megmondani a kiváltó okokat, így az ilyen problémák a nyugati elnevezése összefoglaló néven: IBS, Irritable Bowel Syndrome (magyarra fordítva is Irritábilis Bél Szindróma).

Az IBS tünetei:

 • étkezés utáni diszkomfort
 • étel intolerancia
 • haspuffadás
 • hasi fájdalmak (lehet nyomó, görcsös, égető – mindegyik más jellegű problémára utal)
 • hasmenés vagy székrekedés
 • szokatlan fáradékonyság
 • depresszív állapot

Az IBS kialakulásának okai

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a kellemetlen helyzet valamelyik, az emésztésben szerepet játszó szerv, esetleg szervrendszer ( a máj-gyomor-lép-hasnyálmirigy ) energetikailag hibás működésének következménye, amit általában mi váltottunk ki. Amennyiben megfelelően működnek az emésztésben szerepet játszó szervek, van megfelelő energiájuk és harmonikusan együtt dolgoznak a táplálék hasznosításán, bármilyen alkalmas táplálék megfelelő és nem okozhat problémát.

kínai orvosi kivizsgálás során feltárjuk a jellemző tünetegyütteseket, amelyek megmutatják, hogy mely szerv(ek) működése sérült.

Amennyiben valamely okból kibillenünk a kiegyensúlyozott érzelmi állapotból, és ez a helyzet huzamosabb ideig fennáll, a belső energetikai viszonyok felborulása az IBS valamilyen fajtájának kialakulásához vezet. Akár ugyanabból az okból többféle probléma is kialakulhat. Lehet, hogy valakinél a hasfájás, másnál pl. a hasmenés jelentkezhet attól függően, hol van a szervezet legsebezhetőbb pontja, ott lesz érintett.

A máj szerepe az IBS kialakulásában

A Máj – mint minden fontosabb szervünk – közvetlen összeköttetésben van az idegrendszerrel, ezért a máj rendellenes működésének okait olyan érzelmi okok között kell keresni, mint a düh, elégedetlenség, sértettség. Mentális ok lehet még a túlzott stressz – ha nem tudjuk feldolgozni a sok felgyülemlett rendezetlen helyzet, ami szélsőséges esetben depresszióhoz vezethet. Minden ilyesmi érzelmi rendellenesség megzavarja a Máj energiájának áramlását, ami normál esetben segíti az emésztést, de a támogatás hiányában ez a helyzet elvezethet az emésztési betegségek kialakulásához.

Ha a máj nem adja meg a szükséges energetikai támogatást az emésztőrendszer ( gyomor-lép-hasnyálmirigy ) szerveinek, akkor az emésztés nem megy végbe a megfelelő módon. A hiányosan megemésztett táplálékból kevesebb energiát kapnak a belső szervek és az izmok. Ez a folyamat hosszabb idő után elvezet az emésztőrendszer gyengüléséhez, ami az utóbbi időben többféle néven nevezett emésztési gondot okozhat: étel-intolerancia, érzékenységi gondok, haspuffadás, gyengeségérzet. Súlyosabb esetekben bekövetkezhet az energiák ( Qi- )  és a Vér pangása – azaz nem mozognak megfelelően – a hasi területen, ami már fájdalmakkal is járhat.

Kezelési módok

A Máj hibás működésén gyakran sokat enyhíthet egy májtisztító kúra is. Célszerűbb azonban alapvetően rendbe tenni az emésztőrendszerünket, hiszen mindennapi működésünk, energiaszintünk függ tőle, ezért fontos, hogy hibátlanul működjön. A végleges megoldást az jelenti, ha megszüntetjük a kiváltó okokat és helyreállítjuk az optimális testi-, lelki- és energetikai állapotot a szervezetben.

Ebben sokat tud segíteni a megfelelő étkezés:

 • reggelizzünk könnyen emészthető, teljes kiőrlésű ételeket, pl különböző kásák; 
 • ebédeljünk friss, meleg ételt, semmiképpen nem gyorséttermi holmit, kerüljük a nyers zöldségeket;
 • vacsorázzunk keveset, este már ne együnk nehéz ételeket;
 • az ősz kezdetén célszerű kicsit jobban odafigyelni a tüdőnk erősítésére. Akinek nem ellenjavallt, étkezzen kissé csípősen. Sokat segít a körte fogyasztása vagy nyersen vagy felkockázva és kissé megpárolva. 
 • mindenképpen kerüljük a hideg italokat és ételeket.

Korábbi bejegyzésünkben részletesen írtunk arról, hogy hogyan őrizze meg egészségét ősszel a Kínai Orvoslás eszközeivel.

Sokat jelent a rendszeres mozgás, ami nem kell, hogy megerőltető legyen, de napi 1 óra folyamatos mozgás ideális.

Az érzelmi helyzet rendezése mellett az energetikai rendszer helyreállítása eredményesen segít a helyzet rendezésében. Az akupunktúra segít minél előbb rendezni a belső energetikai állapotokat, így hozzásegítve az emésztőrendszert a helyreállításban.

Számoljon le az Irritábilis Bél Szindróma kellemetlen tüneteivel a Hagyományos Kínai Orvoslás segítségével! Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésre!

Kapcsolatfelvétel

Küldjön nekünk üzenetet, kérjen visszahívást.