Gyógynövények – Fitoterápia

A Hagyományos Kínai Orvoslás sok ezer éves tapasztalati tudása nagyon kifinomult rendszert hozott létre a gyógynövények szervezetre gyakorolt hatása alapján. Nem csupán feltérképezték az egyes növényi részek hatását ízük-, energiájuk jellege-, belső szervekre gyakorolt hatásuk alapján, hanem ezen gyógynövények nagyon hasznos kombinációit is kidolgozták, esetenként 10-15 féle összetevő hatásait figyelembe véve.

Minden gyógynövénynek van rá jellemző sajátossága: energiája, íze, mozgási jellegzetessége, és hogy mely meridiánokkal áll kapcsolatban.

Az ötféle energia: a hideg, hűvös, semleges, meleg, forró.

A hideg vagy hűvös növények általában lázat, szomjúságot, gyulladt torkot és hővel kapcsolatos betegségeket gyógyítanak.

A meleg és forró energiájú növények a testben levő hideg kiűzésére, semlegesítésére alkalmasak.

A gyógynövények ötféle lehetséges íze: csípős, édes, savanyú, sós és keserű.

A csípős gyógynövények szétszórják az energiát, kinyitják a pórusokat, izzasztásra, a Qi (csí) és vér keringésének serkentésére használják. Ezeket rendszerint problémák felszín felé mozgatására alkalmazzák.

Az édes gyógynövényeknek több funkciója van: a hiányok feltöltése, a belső folyamatok- és más gyógynövények harmonizálása, méregtelenítés, fájdalom csillapítása és akut betegségek súlyosbodásának megakadályozása.

A savanyú gyógynövényeknek szintén három funkciójuk van: összehúz, gátol és szilárdít. Az ilyen növények jók izzadás, hasmenés, magfolyás, fehérfolyás megállításához.

A sós ízű gyógynövények puhítják a csomókat, keményedéseket, olajosítja a beleket és elősegíti a lefelé való ürítést. Az ilyen növényeket kemény székletek lazításához, vagy kemény duzzanatok/daganatok (mint strúma) oldásához használják.

A keserű gyógynövények elősegítik a bélmozgásokat, enyhítik a lázat és hőérzetet, harmonizálják a Qit (Csít), felszárítják a nedvességet és kitisztítják a hőt. Ugyanakkor táplálják a veséket és jók a nedvesség eredetű betegségek kezelésére is.

A gyógynövény receptek hatómechanizmusa által mozgatott energia a felszívódás után négy különböző irányba mozoghat:

  • felfelé – a fej irányába mozgató növényeket a süllyedési tünetekkel járó betegségeknél (pl. szervsüllyedés) használjuk.
  • lefelé – a lábak irányába mozgatókat az emelkedési tünetekkel járó problémáknál (mint köhögés, hányás) alkalmazzuk
  • befelé – a belső szervek irányába mozgató növények a bélmozgások és az emésztés serkentésére alkalmasak.
  • kifelé – vagy a felszíni rétegek felé mozgatók izzasztásra, befelé ható ártalmas felszíni tünetek kezelésére alkalmazhatóak

 

Amennyiben érdekli Önt a Hagyományos Kínai Orvoslás, nézzen szét a Blogbejegyzéseink között.