A Hagyományos Kínai Orvoslás alapelvei és működése

Gyakran megkapjuk azt a kérdést, hogy miért beszélünk minden esetben valamely belső szerv problémájáról, mikor nem egyértelmű a kapcsolat a betegség és az adott szerv között. Ráadásul mindig energiák állapotáról esik szó, holott ez igen szokatlan lehet abból a nézőpontból amiben szocializálódtunk. Beszéljünk kicsit arról, milyen elvek szerint értelmezi a Hagyományos Kínai Orvoslás a szervezet működését.

Czeglédi István hagyományos kínai orvos írása.

A szervezet minden sejtje nagyon fontos feladatokat lát el, de a kezelhetőség érdekében azt lehet mondani, hogy van néhány meghatározó belső szerv – igazából szervrendszer – amely működése igen fontos az egész rendszer szempontjából. Azért beszélhetünk szerv-rendszerről, mert a kínai értelmezés szerint a fontos szervek – a hasonló funkciók alapján a kiegészítő elemekkel együtt szerv-rendszerként működnek.

Például a Tüdő szervrendszeréhez tartozik a Tüdőn kívül az összes légzésben szerepet játszó szerv: légcső, gége, orr, mellhártya, de ide tartozik a teljes bőrfelület is, mivel a bőr működését a Tüdő felügyeli.
Másik példa lehet a Szív, a kínai értelmezés szerint ehhez a szervhez tartozik a teljes érhálózat is.

A kitüntetett fontosságú belső szervek a következők: Máj, Szív, Lép, Tüdő, Vese. Ezek a fontos szervek a hozzájuk tartozó szervrendszerrel együtt gyakorlatilag lefedik az egész szervezetet.

Meridiánok

A szervezetben a Hagyományos Kínai Orvoslás elmélete szerint nagyon sokféle energia mozog, ezzel segítve a szerveket a funkcióik ellátásában. Ez úgy értendő, hogy minden szervnek van saját energiarendszere, amely energiák az adott szervhez tartozó úgynevezett meridiánokon mozognak. A meridiánrendszer úgy hálózza be a testet, mint az érhálózat. Ezen a hálózaton keresztül működtetik a szervek a hozzájuk rendelt funkciókat, ezen keresztül kapcsolatban állnak egymással, hatnak egymásra, információkat cserélnek. Ezek alapján tehát nagyon fontos, milyen energiaállapotok vannak a szervezetben.

Diagnosztizálás a Hagyományos Kínai Orvoslás szemléletében

Az állapotfelmérés során arról beszélünk általában, hogy milyen tünetek hátterében milyen problémák állhatnak, illetve ezen folyamatok kialakulásáról esik szó. Azt hallhatjuk, hogy a Máj energiája megreked- vagy rendellenes irányba mozog, a Vese energiája gyenge, a Lép alulműködik, stb. 

Előfordulhat, hogy azonos jellemző tünetek keletkezhetnek más-más szerv hibájából, de az is lehet, hogy egy-egy szerv valamely rendellenes működése is okozhat más jellegű problémákat. A kialakult helyzet mindig a szervek kölcsönös kapcsolataitól függ, illetve attól, hol van a gyenge láncszem.

Megfelelő, pontos diagnosztizálással a Hagyományos Kínai Orvoslás elveit figyelembe véve levezethető, hogy melyik szerv energiarendszere,-  és milyen okból tért el a normál működéstől, ezáltal felborítva az egyensúlyi állapotot. Ez a rendezetlenség azután más szerveket is érinthet, a folyamat mindig jellemző tünetekkel jár. 

Ezért a Hagyományos Kínai Orvoslás a szervezetet egységes egészként vizsgálva, mindig személyre szabva tudja lekövetni a szervezetben bekövetkezett energetikai elváltozásokat. A természeti törvényeket követve ezek a folyamatok az eredendő probléma megfelelő kezelésével visszafordíthatóak, tehát visszaállítható az egyensúlyi állapot. A HKO tehát kezelni képes a betegség tünetei mellett a problémás helyzetet okozó energia zavart is a belső energiák rendezésével.

Különbség a nyugati- és keleti orvoslás között

Szinte mindig szóba kerül, hogy a Hagyományos Kínai Orvoslás a nálunk megszokottól eltérő módon közelíti meg a helyzeteket, de ritkán kerül szóba, hogy ez pontosan mit is jelent. Nézzük meg most, hogyan gondolkodik a Hagyományos Kínai Orvoslás  a szervezet működéséről.

Miért egyszerűsítjük le a problémákat egy-egy szerv hibás működésére? 

A kínai orvoslás értelmezése szerint a szervezet a három fő alkotóelemből áll: Fizikai test – Energiarendszer – Lélekrész.

Hagyományos Kínai Orvoslás alapelvei

Az egyes tényezők kölcsönösen hatnak egymásra. Az öt fontos szerv ( a fizikai összetevők természetesen adottak ) rendelkezik saját energiarendszerrel és saját lélekrésszel is.

Hogyan alakul ki egy betegség a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint?

A kínai értelmezés szerint azt gondoljuk, minden szervnek van saját fizikai rendszere ( ezt neveztük szervrendszernek ), van saját energiarendszere és van saját lélekrésze, ami sokszor a jellemző érzelmi hatásokban jelentkezik. Az egyes tényezők kölcsönösen hatnak egymásra, de nem teljesen egyenértékűek a betegség kialakulása szempontjából.

A betegség akkor üti fel a fejét, amikor a kiegyensúlyozottan működő rendszer valahol megborul. Ez legtöbbször valamilyen mentális okból következik be, ha ez az egyensúlytalanság sokáig fennáll akkor az energiarendszer is deformálódik – ha ezen a helyzeten sem segítünk akkor kialakul az úgynevezett fizikai betegség. A kínai orvoslás – szemben a nyugati megközelítéssel – már az első két fázisban is képes felismerni a rendellenes energiákat és megfelelő beavatkozással megelőzhető a fizikai betegség kialakulása. A már kialakult betegség is kezelhető, a betegség kialakulásához vezető folyamat visszafordítható.

Jelentkezzen be rendelőnkbe egy kivizsgálásra, ahol Czeglédi István hagyományos kínai orvos részletes kikérdezés, pulzus- illetve nyelvvizsgálat segítségével fölállítja a diagnózist és a kezelési tervet. A kivizsgáláson választ kaphat az Önt régóta foglalkoztató kérdésekre, megérti a tünetek hátterét és az összefüggéseket.

Kapcsolatfelvétel

Küldjön nekünk üzenetet és kolléganőnk rövidesen fölveszi Önnel a kapcsolatot!