Tavaszi megújulás a Hagyományos Kínai Orvoslás értelmezésében

Télen a kevesebb mozgás és a nehezebben emészthető, tartalmas ételek miatt megreked a testben az energia, ezért jelentkeznek a tavaszi fáradtság tünetei: gyakori fejfájás, kedvetlenség, enyhe depresszió, kimerültség, enerváltság. Tavasszal éled a természet, a téli visszahúzódást követően kibújnak a zöld hajtások, fölfelé tör az energia. Az aktivitást adó yang energia az, ami ezt a mozgást segíti. Az emberi szervezet is a természeti törvények szerint követi az évszakok változását. 

Czeglédi István hagyományos kínai orvos írása.

A Máj az a szervünk, amelyik ilyenkor tavasszal, különösen aktív. A Hagyományos Kínai Orvoslás értelmezésében a Máj energiája jellemzően szétterjed, fölfelé árad. A Májhoz tartozó szín a zöld, ez is a szerv tavaszi aktivitását jelzi. 

Tavasszal tehát oda kell figyelni, hogy a Máj működése harmonikus legyen, energiája ne rekedjen meg. Az energia blokk elkerülése első sorban az érzelmek szabályozásával oldható meg, mivel a rendezetlen düh, harag, a fel nem dolgozott stressz könnyen elvezethet a Máj energiaállapotának kibillenéséhez, ami pedig a funkciók ellátásában akadályozza a szervet. 

A Máj funkciói a méregtelenítés, a vér tisztítása, tárolása, az emésztés elősegítése az epe termelésével. Ezen funkciók megfelelő ellátása érdekében a Máj védelmében a helyes táplálkozással, mozgással és a lelki zavarok rendezésével tudunk tenni.

Megfelelő táplálkozással tudjuk energetizálni a májat

 • csökkentsük ételeink mennyiségét
 • tisztító kúrával tehermentesíthetjük a májat, be lehet iktatni egy tavaszi böjtöt;
 • a könnyebben emészthető, tisztító ételeket részesítsük előnyben;
 • tanácsos kerülni a túl fűszeres-, füstölt-, bő olajban sült ételeket;
 • a májat érdemes hűteni, mert hajlamos túlhevülni, ezért csempésszünk az ételeink közé savanyú és keserű ízeket. (savanyú káposzta, joghurt, keserű salátafélék: rukkola, szárzeller, csalán, gyermekláncfű, retek…) 
 • használjunk minél több friss zöld fűszert, zöldséget: medvehagyma, újhagyma, csírák…
 • igyunk reggel 1-2 bögre meleg vizet vagy teát, ez az emésztő rendszerre és a Májra is jó hatással lesz.

Mivel segíthetünk még szervezetünknek a tavaszi átállásában?

 • legyünk minél többet jó levegőn a szabadban;
 • rendezzük zavaró, zűrös ügyeinket, ne dühöngjünk hosszan és fölöslegesen, különösen akkor, ha nem tudunk rajta változtatni;
 • akupunktúrával harmonizálhatjuk a Máj – Epe rendszer működését;
 • öltözzünk rétegesen a változékony időben, hogy tudjuk szabályozni öltözetünket az időjárás függvényében – tavasszal már nagyon várjuk a napsütést, ezért túl korán lekerülnek a melegebb ruhák, ami a tavaszi meghűlésekhez vezethet.  
 • a kínai orvoslás szerint ”a szél 100 ártó vezetője” ami azt jelenti, hogy alattomos módon meg tudja lepni a lengén öltözött embert a tavaszi szél. A megfázás pedig gyengíti a Tüdőt, így érzékenyebbé válhatunk az allergiás tünetekre.

Vegye fel velünk a kapcsolatot és jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre, hogy segíthessünk a szervezet harmonizálásában!

Kapcsolatfelvétel

Küldjön nekünk üzenetet, kérjen visszahívást.