Akupunktúra

A kínai orvoslás egyik alapvető kezelési módszere.

A szervezetet behálózó energiacsatornák (meridiánok) megfelelő pontjait tűvel stimulálva helyreállíthatók a szervezet elváltozásai, a megbomlott működési folyamatok harmonizálhatók.

Az akupunktúra a kóros folyamatok megállítására illetve visszafordítására alkalmas, célja az élettani folyamatok helyreállítása és újraharmonizálása.

Akupunktúra alkalmával a meridiánokon lévő akupunktúrás pontok megszúrása hajszálvékony steril (egyszer használatos) tűkkel történik, amelyeket a bőr alatti szövetek különböző rétegeibe szúrunk. A kezelés nem fájdalmas, a páciens mindössze enyhe feszítést érezhet egy-egy pont beszúrásánál, ám ez az érzés néhány másodperc után elmúlik. A páciens könnyen ellazul, halk relaxáló zene mellett kellemesen pihen. A kezelés szeparáltan, különálló kabinokban történik.

Az akupunktúrát kúraszerűen alkalmazzuk, különösen a krónikus problémák esetében. Hetente legalább 2 alkalom ajánlott.

A kezelés mentes mindenfajta mellékhatástól, helyreállítja a szervezet energiarendszerét, erősíti az immunrendszert és adott esetben csillapítja a fájdalmat.

Az akupunktúrás kezeléseket minden esetben egy kivizsgálás előzi meg, amely a Hagyományos Kínai Orvoslás metodikája szerint történik.

Kivizsgálás

A HKO tapasztalati módon összeállított jellemző tünetcsoportok alapján képes behatárolni az esetleges betegség jellegét, az eredeti probléma helyét, okát.

Ehhez meg kell tudni a jellegzetes élettani folyamatok állapotát, jellemzőit. A kivizsgálás során szemrevételezéssel, célzottan feltett kérdésekkel, a tünetek felsorakoztatásával lehet leszűkíteni a lehetséges okokat egészen addig, amíg kiderül a probléma eredendő oka.

A részletek tovább tisztázhatók a pulzus vizsgálatával és a nyelv elemzésével. A HKO szerint ugyanis a belső szervek és testnedvek állapota és folyamatai nyomon követhetők a pulzusokon, ami ebben az esetben nem csupán egy pulzusszám, hanem több tulajdonsága meghatározható: mély/felszínes, lassú/gyors, feszes/puha stb.

A nyelv állapota, formája, az egyes területeinek színe és lepedéke is fontos információkat mutat a belső szervek állapotáról.

A HKO tapasztalati rendszere jól leírja az egyes jellemző tünetek lehetséges okait és a vizsgálatok előrehaladtával lehet egyre szűkíteni a kiváltó okokat.

A felállított diagnózis a szervek energiaállapotára, esetleges működési rendellenességeire, a kiváltó  mentális okokra ad útmutatást.

A kivizsgálás részletes adatait jegyzőkönyvben rögzítjük. A pontos diagnózis birtokában lehet összeállítani egy személyre szabott kezelési tervet.

A Kivizsgálás időtartama: 30 – 40 perc

Rendelőnkben a kivizsgálás része egy harmonizáló akupunktúrás kezelés is.

Az akupunktúrás kezelés időtartama: 30 perc/alkalom

Az akupunktúrával eredményesen kezelhető betegségek:

mozgásszervi problémák
pl: nyak-, váll-, gerinc-, derék-, térd fájdalmak és elváltozások, izomproblémák.

belgyógyászati gondok
pl: magas vérnyomás, fejfájás, migrén, megfázás, asztma, allergia, alvásproblémák, emésztési rendellenességek, székrekedés, hasmenés, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, túlsúly…

nőgyógyászati problémák
pl: menstruációs zavarok, meddőség, ciszta, mioma, változókori tünetek…

neurológiai eltérések
pl: depresszió, pánikbetegség, stressz, memóriazavarok…

parkinson kór, meniére szindróma   

sugárterápia és kemoterápia utáni rehabilitáció elősegítése

 

Forduljon hozzánk bizalommal, szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésre!