Hagyományos Kínai Orvoslás

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) évezredek óta működő diagnosztikai-, gyógyító-, és egészségmegőrző rendszer, amely tapasztalati tudáson alapul. A régi mesterek alapos megfigyelések után, pontosan feltérképezték az emberi szervezet működésének törvényszerűségeit és azokat a természeti törvényekkel összhangban le tudták írni. A szabályos működést és az attól eltérő problémás helyzetek okait,  illetve a gyógyítás módjait is kidolgozták.

A kínai orvos nem származásától lesz kínai gyógyító, hanem a kínai orvoslás elméletrendszerének alkalmazásától. Mivel ez az ismeretrendszer Kínából származik és több ezer év tapasztalásain keresztül fejlődött azzá a rendszerré, amit ma világszerte használunk – hagyományos kínai orvoslásnak nevezzük.

A HKO szemlélete szerint testünk egy harmonikusan működő kifinomult rendszer, amely a szellem – energia – fizikai test egyensúlyán alapszik. Ez a hármas egység azonban, könnyen kibillen az egyensúlyi állapotából. A kibillenés általában valamilyen külső hatás (pl. hideg/szél) vagy belső konfliktus (pl. negatív érzelmek) miatt következhet be. Ilyenkor a harmonikusan működő energiarendszerben felborul az egyensúly és ez egy idő után  fizikai tünetekhez, betegséghez vezethet.

Ennek megfelelően a HKO azt vizsgálja, hogy mi okozhatja az eltérést az ideális egyensúlyi állapothoz képest. A kezelés során nem a tüneteket rejti el, hanem a belső energiaállapot rendezésével segíti a szervezetet a gyógyulásban. Az egyensúly helyreállításával a betegség tünetei is megszűnnek.

A HKO kezelések ösztönzik a szervezetet a saját gyógyító folyamataiban, az energiarendszer harmonizálásával segítik a test és a lélek összhangját megteremteni.

A hagyományos kínai orvoslás külső gyógyító módszerei:

A hagyományos kínai orvoslás belső gyógyító módszeri: