Alvászavar kezelése akupunktúra segítségével

Az alvásmegvonást gyakran használták vallatások eszközeként, hiszen aki nem tudja kialudni magát, néhány napon belül fizikailag is legyengül és elveszítheti a kontrollt a gondolatai felett. A hosszú ideig fennálló alvászavar kóros mértéket ölthet, ezért érdemes időben feltárni okait és megoldást keresni rá.

Czeglédi István hagyományos kínai orvos írása.

A Hagyományos Kínai Orvoslás azt gondolja, hogy minden rendellenes működés mögött valamely szervek hibás funkciói vannak, a hibás működést pedig az adott szerv energiazavara váltja ki.

Az alvászavarral küzdőknek ismerős lehet a következő néhány tünet: 

  • könnyen elalszik, felszínes alvás, könnyen felébred, nehezen alszik vissza, sok álom, fáradtan ébred, esetleg problémák vannak a memóriájával, esetenként szédül. A szív és a lép energiahiánya vezet ilyen állapothoz és ennek következménye a rossz alvás
  • nehezen alszik el, könnyen felébred, esetleg izzad éjszaka, szája száraz, mellkasi melegérzet, száraz bőr. Felborult a szervezet energia egyensúlya, a yin típusú energia hiányos
  • nehezen alszik el, sok álom – köztük rémálmok lehetnek, gyakori ébredés, rendszeresen felébred hajnali 1-3 között, keserű szájíz, vörös szem, mellkasi nyomás. A máj energiája megrekedt illetve rendellenesen mozog, ez okozza az ilyen típusú álmatlanságot.

A lehetséges tünetek még hosszan sorolhatóak. A példákból látszik, hogy fontos megtalálni az alapvető energetikai zavar helyét, melyik szerv érintett és milyen módon befolyásol ez más szerveket. 

Néhány otthon is alkalmazható praktika az alvászavar ellen:

  • az érzelmek szabályozása, problémák tologatása helyett a megoldásuk megkeresése
  • a meditáció elsajátítása és gyakorlása, csikung gyakorlatok 
  • kiegyensúlyozott étkezés, az esti étkezésre legalább az alvás előtt 4 órával kerüljön sor. 
  • időben kerüljünk nyugalmi helyzetbe (este 10-11 óra között), hiszen a szervezetben 11 óra körül olyan változások mennek végbe amik, ha még aktívak vagyunk megakadnak és erősen rontják az alvás minőségét. 
  • az elektronikai eszközöket lefekvés előtt már ne használjuk, ne nézzünk felzaklató filmeket és ne dolgozzunk, mert ezek a tevékenységek felpörgetik a gondolatainkat
  • yin hiányos esetben meg lehet próbálni a melegvizes lábáztatást. Közvetlenül az ágyba menetel előtt, kb 10-15 percig melegítsük lábunkat bokáig meleg vízben.

Az altató vagy nyugtató lehet időlegesen megoldás, de a kiváltó okokat nem szünteti meg.

Azt nem javasoljuk, hogy mindenki saját magát diagnosztizálja, erre a kínai orvoslásnak megvannak a megfelelő módszerei. Egy részletes állapotfelmérés során kideríthető az alvászavar eredete. A diagnózis felállítása után akupunktúrával eredményesen kezelhető az érintett szerv energiazavara.

Vegye fel velünk a kapcsolatot és jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre, hogy segíthessünk leszámolni az alvászavarral!

Kapcsolatfelvétel

Küldjön nekünk üzenetet, kérjen visszahívást.