Hajhullás – Mi okozza és hogyan tehetünk ellene?

A hajhullás, kopaszodás meg tudja keseríteni az ember életét. Van a hajhullásnak egy elfogadható mértéke, ez általában kb. 50 szál/nap, ez még nem jelent látványos változást. A vegyszerek, festékek és a fodrásztrükkök ugyan segítenek elfedni a problémát, de akit érint az tisztában van vele, hogy amennyiben hosszabb időn keresztül fennáll, kellemetlen tud lenni. Ha mindez ismerősen hangzik, olvasson tovább, hogy megtudja a lehetséges kiváltó okokat!

Czeglédi István hagyományos kínai orvos írása.

Hagyományos Kínai Orvoslás szerint “a haj a vér meghosszabbítása” ami annyit jelent, hogy a haj állapota szorosan összefügg a keringő vér mennyiségével és minőségével. Rendellenes mennyiségű hajhullás esetén tehát az okok keresését a vér állapotának vizsgálatával kell kezdenünk.

A vér akkor termelődik és áramlik ideálisan, amikor az ebben közreműködő szervek jól látják el feladatukat. A lép a vérképzésben lát el fontos feladatokat, a máj a vér tárolásában vesz részt, a vese a tisztításban érintett. Amennyiben ezen szervek működése valamilyen okból nem megfelelő, az zavart okoz a vérellátásban is.

Mi okozhat zavart a vér minőségében vagy mennyiségében ?

Az okok közül néhány jellemző:

  • Hibás táplálkozás, ami lehet pl. egyoldalú, vagy jelenthet túl sok édes-, zsíros-, fűszeres ételt, túl sok tejterméket. A sok hideg étel-, ital is megviseli a lépet, akkor pedig gyengül a vérképzés.  
  • Érzelmi zavarok, pl. stresszhelyzetek, túlzott szellemi megterhelés, esetleg sok aggodalmaskodás vagy hosszan tartó harag is hatással lehet a szervek működésére. Például a düh a májat sérti, ilyenkor gyakran előfordul a vér hősége, ami a hajhullás mellett a fejbőr viszketésével és sebesedéssel is jár.
  • Hosszú betegség után a vese energetikailag gyengül és ez is vezethet hajhulláshoz.
  • A kozmetikumok, gyógyszerek túlzott vagy elhibázott alkalmazása sem tesz jót a belső szerveinknek.

Miként tehet a hajhullás ellen?

  • Egyensúlyba kell hozni a táplálkozásunkat, óvni kell az emésztőrendszert a túl sok hidegtől. Célszerű a napot egy-két bögre meleg vízzel vagy teával indítani és ne együnk reggelire hideg ételt, pl. joghurtot a hűtőből. Legyen megfelelően tápláló a reggeli, ebédre pedig lehetőleg főtt étel. Javasolt kerülni a túlzott fűszerezést.
  • Fontos szabályozni az érzelmeket, ami azt jelenti, ne engedjük elhatalmasodni a negatív érzelmeinket, minél előbb rendezzük le, engedjük el, hogy újra harmonikusan lássuk a világot. 
  • Fontos, a megfelelő pihenés egy intenzívebb munkavégzés után. 

Amennyiben a szervek szabályozásán felül a hajhullás megállításához közvetlenül is hozzá szeretnénk járulni, hasznos lehet a fejbőr gyengéd masszírozása, ütögetése kezeinkkel, vagy egy ritka fogú fésűvel elölről hátrafelé fésülése, naponta kb. 100-szor. Ezekkel a trükkökkel javítható a fejbőr vérellátása.

Figyeljünk arra, hogy  hidegben, szélben sapkával védjük a fejbőrt – ez különösen fontos, ha pl. vizes, izzadt a hajunk.

Amennyiben problémát jelent a kóros hajhullás, javasoljuk felkeresni rendelőnket, hogy kivizsgálás során kiderüljön mi áll a hajhullás hátterében. Vegye fel velünk a kapcsolatot és jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre, hogy segíthessünk!

Kapcsolatfelvétel

Küldjön nekünk üzenetet, kérjen visszahívást.