Őrizze meg egészségét ősszel a Kínai Orvoslás eszközeivel

Éljünk az évszakokkal harmóniában, a kínai orvoslás segít ebben. A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint testünk a minket körülvevő világ leképződése, azaz ha a természetben ekkora változás megy végbe, úgy nekünk is szükséges változnunk. Amennyiben ezt megtesszük, azzal sokat tehetünk a testi-lelki egészség felé vezető úton, harmóniát teremthetünk a mindennapjainkban.

Cikkünkben Czeglédi István hagyományos kínai orvos tanácsait tolmácsoljuk.

A fém elem – Az öt elem tana egészségünk védelmében

A kínai orvoslás szerint az ősz beköszöntével a természetben a FÉM elem kerül előtérbe.
A FÉM elemhez szervi működésünket tekintve légzőrendszerünk kapcsolódik, így ebben az időszakban a Tüdőre érdemes jobban fókuszálnunk – illetve annak társ-szervére, a Vastagbélre.

A kínai orvoslás egyik legfontosabb forrása, a Sárga Császár Könyve szerint:

“ a téli időszakra ősszel kell felkészíteni a Tüdőt, ha ez nem sikerül, sok problémánk lesz “.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

A kínai orvoslás szerint a Tüdőhöz kapcsolódó érzelmek a szomorúság, illetve az elengedéssel-, az elmúlással kapcsolatos gondolatok. Ezért ne lepődjünk meg, ha az évnek ebben az időszakában borongósabbá válik a hangulatunk, megkörnyékez minket a depresszió.

Ez az időszak a legjobb alkalom arra, hogy elengedjünk minden bennünket bántó, visszafogó emléket, gondolatot, bármit, ami már nem szolgál minket.

Hogyan táplálhatjuk, óvhatjuk Tüdőnket annak érdekében, hogy felkészítsük a még keményebb téli időszakra?

A Tüdő nem szereti a szelet-, a hideget-, a szárazságot. Kerüljük tehát, hogy ezek az ártó hatások gyengítsék a működését. Az öltözködés fontos, mivel ősszel változékony és egyre hűvösebb az időjárás. Időben kerüljenek elő a kardigánok, kiskabátok, sálak, sapkák.

Őszi étkezési javaslatok a Kínai Orvoslás jegyében

Étkezzünk melegen

Testünknek már nincs szüksége a nyáron nagyon kedvelt hűtő jellegű ételekre, italokra. Kezdjük el belsőnk melegítését ételekkel is.

Ajánlott melegítő hatású ételek:

  • pirított zöldségek,
  • tökfélék,
  • édesburgonya,
  • gyömbér,
  • fokhagyma,
  • káposzta,
  • vörös hagyma,
  • olíva,
  • szőlő (a cukortartalma miatt csak mértékkel javasolt ),
  • dió,
  • mogyoró,
  • csípős fűszerek (feketebors, chili, kurkuma, fahéj, rozmaring).

Fogyasszunk csípős ételeket

Fontos lenne, hogy akinek nem ellenjavallt és szereti a csípőset, most bátrabban válassza a csípős ételeket, amivel segíti a Tüdő energiáinak táplálását.

Ebben az időszakban érdemes kerülni az alábbi ételeket:

  • hűtött italok,
  • hideg tejtermékek (tej, joghurt, vaj, lágy sajtok, fagylalt),
  • uborka,
  • menta- és zöld tea,
  • dinnye,
  • cukor

Őszi egészségmegőrző tippek

Aludjunk eleget

Ebben az időszakban testünknek több alvásra van szüksége, a rövid nappalokkal szinkronban érdemes este 10 óra körül lefeküdni és legalább 7-8 órát aludni. Nem hiába mondják a bölcs kínaiak: ilyenkor célszerű „korán feküdni és az első kakasszóra kelni”.

Lélegezzünk

A Tüdő legfontosabb feladata a légzés, tehát megfelelő légző gyakorlatokkal sokat lehet erősíteni (jóga légzések, taoista 6 gyógyító hang). Lehetőség szerint mindennap szánjunk pár percet arra, hogy csendben magunkra figyelhessünk. Ha van rá lehetőségünk, naponta 10-15 percet meditáljunk, figyeljünk a légzésünkre. Ennek segítségével nem csak a nyugalmat és az ellazulást tapasztalhatjuk meg, de segíti a már oly sokat emlegetett elengedést is.

Naplózzuk érzéseinket

A nyarat követően (amikor a belső világunk kerül előtérbe) az ősz a minket körülvevő világ és a saját világunk kapcsolatáról szól. Ez az időszak tökéletes arra, hogy reflektáljunk a világra, a világban betöltött szerepünkre, hogyan szeretnénk, ha változna az elkövetkező hónapokban. Ha tehetjük, szánjunk hetente 15-20 percet az önmagunkkal való reflektálásra, írjuk le érzéseinket, gondolatainkat, ez segít minket abban, hogy elengedhessük mindazokat a dolgokat, amikre már nincs szükségünk. Teremtsünk helyet az újnak.

Akupunktúra

Az akupunktúra egy nagyszerű és szelíd módja annak, hogy az esetleges elakadásokat kezeljük, legyen az fizikai, lelki elakadás, vagy az energia szint csökkenése. Ha betegnek, szomorúnak, zavarodottnak érezzük magunkat, vagy az ősz beköszöntével úrrá lesz rajtunk a depresszió, egy hozzáértő kínai orvos segítségünkre lehet, hogy felkészüljünk a még hidegebb téli hónapokra.

A fenti előírásokat betartva sokat tehet egészségének és lelki egyensúlyának fenntartása érdekében. Ha úgy érzi, még többet szeretne tenni, jelentkezzen be rendelőnkbe egy állapotfelmérésre!

Kapcsolatfelvétel

Küldjön nekünk üzenetet, kérjen visszahívást.