Ismerje meg a hagyományos kínai tea fajtáit és hatásait!

Bejegyzésünkben a kínai tea hat csoportját vesszük sorra.  Megnézzük, hogy melyik a legjobb daganat megelőzés céljából, melyiket válasszuk fogyókúra alkalmával, vagy éppen vércukor szint csökkentésre. Megtudhatjuk azt is, hogy melyik a legjobb vírusölő.

Rövid ismertetésük nem teljes, a legfontosabb jellemzőket igyekeztünk kiemelni és természetesen főleg a HKO szempontjából.

Czeglédi István hagyományos kínai orvos írása.

A kínai szálas teák között már első ránézésre is nagy különbségek vannak, a fermentációs folyamat szempontjából a hagyományos kínai tea hat csoportba sorolható:

  • zöld tea,
  • vörös tea,
  • fekete tea,
  • oolong,
  • fehér tea,
  • sárga tea.

Miért fontos ismerni a kínai tea fajtáit?

Természetesen a hatásuk miatt, gondoljunk csak bele, már a cikkben szereplő hat teafajta is egészen másképpen hat a testünkre. A cél az, hogy az egészségmegőrzés során minden esetben a legalkalmasabb teát válasszuk.

1. Zöld tea

Enyhíti a testi tüzet – azaz hűti a belsőt és gátolja a daganat képződést.
A zöld teának minden más teafajtánál jobb a rákmegelőzési funkciója. A zöld tea csökkentheti a rák kialakulásának veszélyét a mell, a prosztata, a tüdő, a szájüreg, a hólyag, a vastagbél, a gyomor, a hasnyálmirigy vagy más testrészek esetében.

A hagyományos kínai orvoslás elméletei szerint a zöld tea kicsit hideg, segíthet a tűz enyhítésében. Ezért a zöld tea alkalmas azoknak, akiknek erős az alkatuk, hőségük, illetve tüzük van.

Fontos! A zöld tea a hideg gyomrúaknak nem jó.

2. Vörös tea

Melegíti a gyomrot és megvédi a szívet.
A vörös teát Magyarországon fekete teaként ismerik. A vörös teának jobb a hatása a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésekor, mint más teáknak.
A hagyományos kínai orvoslás elméletei szerint a vörös tea langyos jellegzetességű, melegítheti a gyomrot, és jó a gyenge vagy hideg alkatú embereknek, illetve az időseknek is.

3. Fekete tea

Véd a hidegtől és csökkenti a zsírt, segíti az emésztést.
A fekete tea fermentált tea, Magyarországon sötét vagy préselt teaként ismerik. Rengeteg kínai fekete tea van a híres puer (pu-erh) teán kívül is, hatásaik pedig különbözőek.

A puer csökkentheti a vércukor- és a vérlipid szintet, illetve vírusölő hatása is van. A fu zhuan tea erős lipidcsökkentő és fogyasztó hatású. A qing zhuan tea nemcsak jó hatással van a fogyásra, hanem hasznos a gyomor egészségének megőrzésére is.
A fekete tea a hagyományos kínai orvoslás elméletei szerint semleges jellegzetességű, véd a hidegtől, ezért a gyenge és hideg alkatú embereknek, illetve télen különösen ajánlott.

4. Oolong tea

Hidratáló és fogyasztó hatású.
Minden teafajta közt az oolong tea segíti legjobban a fogyást. A hagyományos kínai orvoslás elméletei szerint az oolong semleges jellegzetességű és eltávolíthatja a testben maradt hőséget. Ezért az oolong ősszel legalkalmasabb a fogyáshoz, ugyanakkor eltávolítja az őszi hőséget és szárazságot.

5. Fehér tea

A teacserje legértékesebb fiatal hajtásaiból készül, vírusölő és véd a sugárzástól.
A fehér tea valamennyi teafajta közül a legkiválóbb vírusölő. Ezenkívül a fehér tea véd a sugárzástól is. Amerikában és Európában fehér teából készült kivonatot használnak az arcbőr ápolása során.

A hagyományos kínai orvoslás elméletei szerint a fehér tea hűvös jellegzetességű, ezért csökkentheti a tüzet és a hőséget is. A gyenge vagy hideg alkatú emberek viszont ne igyanak sok fehér teát.

6. Sárga tea

A zöld tea hideg, illetve a vörös tea langyos jellegzetességéhez képest a sárga tea jellemzője és íze e kettő között helyezkedik el, ezért a sárga tea majdnem mindenki számára alkalmas.