Immunerősítő teakeverék

Egy korábbi blogbejegyzésünkben foglalkoztunk a Hagyományos Kínai tea hat fajtájával és azok hatásaival. A hideg időszak közeledtével nagyon fontos az immunrendszerünk megerősítése. Az alábbi immunerősítő tea recept Xu Mingtang Professzor egyik előadásából egy részlet, melyet mindenkinek ajánlunk kipróbálni.

GYÖMBÉRES TEA / FŐZET

Hozzávalók 7 napi adag megfőzéséhez:

 • 140 g friss gyömbérre
 • 35 g sárgabarack magra
 • 35 g édesgyökérre

Mind a három összetevőt Magyarországon könnyen be lehet bio-boltokban szerezni.

Előkészítés

A gyömbért lereszelve vagy vékony szeletekre vágva, a barackmagot darálva vagy apróra összetörve, az édesgyökeret általában szeletelt, szárított formában lehet kapni, ha nem ilyen akkor vékonyra kell szeletelni.

Az immunerősítő tea elkészítése

 1. Tedd az alapanyagokat 2 liter hideg vízbe, 1-2-órás áztatás után kezdd el főzni.
 2. Ha már forr, kis lángon forralva főzd tovább 30 percig.
 3. Az így kapott főzetet leszűrve öntsd egy nagy üvegbe (csak a levét).
 4. az alapanyagokra önts újabb 1 liter vizet és főzd újra 30 percig.
 5. Ha ez is kész, ezt a folyadékot (csak a folyadékot) is öntsd az üvegbe. Kb 2.1 liter teád lesz.

Adagolás

Minden nap igyál a teából kétszer, lehetőleg meleg vagy langyos állapotban. Reggeli és ebéd után is 150 ml, arra jó lenne figyelni, hogy a tea és más ital vagy étel fogyasztása között elteljen legalább fél óra.
2×150 ml x 7 nap= 2100 ml

 

A főzet hatása az alábbi – a kínai orvoslás által részletesen feltárt – jellemző tulajdonságokon alapszik:

 • a gyömbér: csípős, így melegíti a belsőt, átjárja a meridiánokat, különösen a tüdő melegítése hatásos, segít az ott felgyülemlett nyálka eltávolításában;
 • a barackmag: csillapítja a köhögést, jó hatással van a tüdő- és a vastagbél meridiánra, segít a nyálka feloldásában. Enyhén mérgező, tehát nem célszerű túlzott mennyiséget fogyasztani;
 • az édesgyökér: erősen táplálja a tüdőt, segíti a hörgők működését nehézlégzés esetén, csillapítja a köhögést, oldja a görcsöket, segít a szervezetnek az esetleges méreganyagok eltávolításában. Erősíti a lépet, ezáltal jó hatással van az un. immunrendszer működésére. Magas vérnyomás esetén óvatosan kell beállítani a mennyiségét!

Úgy érzi, hogy a tél előtt immunrendszerének komolyabb felkészítésre van szüksége? Jelentkezzen be rendelőnkbe egy állapotfelmérésre!

Kapcsolatfelvétel

Küldjön nekünk üzenetet, kérjen visszahívást.