Colitis Ulcerosa – Miben segíthet az akupunktúra?

Blog sorozatunk célja, hogy megismerjük az emésztőrendszer feladatait és működését, ahogyan a Hagyományos Kínai Orvoslás vizsgálja. Korábbi posztunkban az emésztőrendszer működését és funkcióit mutattuk be. Az elméleti áttekintést követően a felső-, középső- és alsó szakasz legjellemzőbb betegségeit vesszük sorra. Az alsó szakasz, azaz a vastagbél és végbél legjellemzőbb betegsége a Colitis Ulcerosa, azaz a vastagbél fekély.

Czeglédi István hagyományos kínai orvos írása.

A vastagbél gyulladás a vastagbél bármely szakaszán kialakulhat. Lassan kialakuló probléma ami nagyon megkeseríti a mindennapokat.

A Colitis Ulcerosa jellemző tünetei:

  • hasmenés
  • véres vagy nyálkás széklet
  • gyakori székelés (gyakran napi 10-15 alkalommal is előfordulhat)
  • bal alhas fájdalma
  • súlyosabb esetben gyakori bélkorgás
  • vízszerű lötyögés a hasban

A Colitis Ulcerosa kialakulásának okai

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint vastagbél fekély esetén Nedves Hőség jut a belekbe. Ez lehet külső eredetű, de jellemzőbb az, hogy a Máj Qi pangása erősen korlátozza a Lépet – emiatt az nem látja el a funkcióit, így felesleges  nyálka-, majd hőség keletkezik a belekben. Ez a hőség megzavarja a vastagbél szállító funkcióját, megrekedhet valamely szakaszon és ott gyulladást okoz.

Mint kiváltó ok, előfordulhat még a Lép-Gyomor kettős energia hiánya, vagy Lép-Vese kettős energia hiány. Ez utóbbi jellemzően idősebb korban. A Lép-Gyomori esetben a hibás étkezés lehet a kiváltó ok, ami jelenthet feleslegesen sok táplálék bevitelt. Ugyancsak káros a túl sok zsíros-, fűszeres étel, sok alkohol fogyasztása, rengeteg édesség vagy hibás gyógyszerezés, pl. túlságosan sokáig szedett antibiotikum. Statisztikai adatok alapján jellemzően 15-35, illetve 50-70 éves kor környékén fordulhat elő gyakrabban.

kínai orvosi kivizsgálás során feltárjuk a jellemző tünetegyütteseket, amelyek megmutatják, hogy mely szerv(ek) működése sérült.

Az érzelmek, mint kiváltó okok

A vastagbél fekély olyan velünk szemben elkövetett mocskosság, aljasság vagy galádság után alakulhat ki, amit nem tudunk kezelni. Benyeltük, de nem tudunk megszabadulni tőle. Nem feltétlenül ellenünk követték el, de tudomásunk van róla és nem tudunk ellene tenni vagy nem tudunk szabadulni a tisztátalanság gondolatától.

Kezelési módok

A rendelőben kezelt esetekben sikerrel megoldottunk több (akár tíz) éves problémákat is akupunktúra segítségével. Néhány hónapos kezeléssel és megfelelő étrenddel megszüntethető a nyálka képződése és a vérzés, rendezhető a belek gyulladt állapota, a széklet normálissá válik.

Az eredményes javuláshoz természetesen az érzelmi helyzet rendezése is elengedhetetlen.

Számoljon le a fekélyes vastagbél gyulladás kellemetlen tüneteivel a Hagyományos Kínai Orvoslás segítségével! Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésre!

Kapcsolatfelvétel

Küldjön nekünk üzenetet, kérjen visszahívást.