Reflux – Miben segíthet az akupunktúra?

Jelenlegi blog sorozatunk célja, hogy megismerjük az emésztőrendszer feladatait és működését, ahogyan a Hagyományos Kínai Orvoslás vizsgálja. Előző posztunkban az emésztőrendszer működését és funkcióit mutattuk be. Az elméleti áttekintést követően a felső-, középső- és alsó szakasz legjellemzőbb betegségeit vesszük sorra. A felső szakasz, azaz a nyelőcső és gyomorszáj legjellemzőbb betegsége a reflux. Olvassa el a kialakulásának okait, legjellemzőbb tüneteit, különböző típusait, majd a kezelésének módjait.

Czeglédi István hagyományos kínai orvos írása.

A reflux kialakulásának okai

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint egy jellemző tünetegyüttesnek – jelen esetben a refluxnak – lehet akár többféle kiváltó oka is.

Ahogyan a Facebook csoportunkban feltett kérdésünkre sokan nagyon jól leírták – a reflux jellemző kiváltó lelki háttere az lehet, amikor olyan, rajtunk kívülálló okból (pl. munkahelyi feladatoknál, családi kapcsolatokban) valamilyen kényelmetlen helyzetbe kerülünk, amit nem szeretnénk, vagy nem tudunk elfogadni. Nem igazán találjuk a megoldást, ezért sokat rágódunk, töprengünk. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy dühöt is érezhetünk. Ezeknek a negatív érzelmeknek a hatására elindulnak olyan belső energia átrendeződések, amik gátolják a Máj-Gyomor-Lép működését.

Ami tovább segítheti a betegség kialakulását, az lehet a stressz, a dohányzás, étkezési hibák – mint például rendszertelen étkezés, túl egyoldalú vagy erősen fűszeres ételek, sok hideg étel. További gyengítő körülmény lehet egy esetleges bakteriális fertőzés.

Bármi is a kiváltó ok, a gátolt Gyomorműködés eredménye az lesz, hogy a gyengébb Gyomor kevésbé képes ellátni a feladatait és energiája rendellenesen felfelé áramlik a nyelőcsőbe – fájdalmas, égető érzeteket okozva.

A reflux jellemző tünetei:

 • gyomortáji fájdalom
 • nyelőcsőben jelentkező égő érzés

Kísérő tünetek:

 • hasi teltségérzet
 • puffadás
 • böfögés
 • fáradékonyság
 • folyadék felgyülemlés

A kínai orvosi kivizsgálás során feltárjuk a jellemző tünetegyütteseket, amelyek megmutatják, hogy mely szerv(ek) működése sérült.

A reflux az alábbi helyzetekből fejlődhet ki:

 1. lehet  jellemző tünet a Gyomor teltségérzete és kellemetlen bordaívi feszülés, esetleg böfögés – ilyenkor arra gyanakodhatunk, hogy a Máj Qi pangás gyengíti a Gyomrot aminek következtében kialakul a reflux;
 2. ugyancsak refluxhoz vezet a Gyomor hőség, ilyenkor égető fájdalmat érezhetünk, bordaívi fájdalom, gyakori ingerültség, lehet keserű szájíz, étvágytalanság;
 3. Lép-Gyomor nedves hőség (ez általában a bakteriális fertőzésnek felel meg ) esetén hasi teltségérzet, nehézkes testérzet, nyálkás-ragadós széklet, álmos hangulat a jellemző;
 4. Lép-Gyomor Qi hiányban hasi diszkomfort érzet, fáradékonyság, gyakori az általános gyengeség, étvágytalanság, a hideg végtagok;
 5. Gyomor yin energia hiányában jelentkezik az égető hasi fájdalom, bélkorgás, ilyenkor az ember éhes, de mégsem kíván enni, száraz a száj és száraz széklet is jellemző;

A HKO diagnózis során mindig fontos, hogy bár reflux a vizsgált betegség – mindig meg kell keresni a szervezetben kialakult rendezetlenség okát és a kialakult problémákat kell kezelni.

Kezelési módok

Kezelésnél fontos a mentális okok feltárása. Mi az amit nem tudunk lenyelni, befogadni? Szükség esetén életmód-, munkahely váltás lehet a megoldás.

A Hagyományos Kínai Orvosi kezelés jó eredménnyel állítja vissza a Gyomor normál működését és megszünteti a kellemetlen-, fájdalmas érzeteket. Az akupunktúra képes az érintett szervek energia állapotának harmonizálására és így rendezni a szervezet működését.

Mindezek mellett nagyon fontos betartani az étkezésre vonatkozó alapelveket: többször, keveset, könnyen emészthető ételeket.
Amit célszerű elkerülni: fűszeres és csípős ételeket, savanyított tejtermékeket, zöld teát, uborkát, nyers zöldségeket.

Számoljon le a reflux kellemetlen tüneteivel a Hagyományos Kínai Orvoslás segítségével! Vegye fel velünk a kapcsolatot és jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre!

Kapcsolatfelvétel

Küldjön nekünk üzenetet, kérjen visszahívást.