Az ételintolerancia kezelése

Jelenlegi blog sorozatunk célja, hogy megismerjük az emésztőrendszer feladatait és működését, ahogyan a Hagyományos Kínai Orvoslás vizsgálja. Előző posztunkban az emésztőrendszer működését és funkcióit mutattuk be. Jelenlegi cikkünkben a haspuffadás, az ételintolerancia és egyéb emésztési problémák kerülnek sorra. Biztosan mindannyiunk ismerősi körében van legalább egy ember, aki laktóz- vagy gluténérzékeny. Vajon miért küzd egyre több ember különféle intoleranciával? Ezek valóban olyan betegségek, amivel életünk végéig együtt kell élnünk?

Czeglédi István hagyományos kínai orvos írása.

Hogyan működik az emésztőrendszer a HKO szerint?

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a napi életfunkciók ellátásához szükséges energiát főként az étkezésből és a légzéssel felvett energiából nyerjük. Az étkezés és az emésztőrendszer működése ezért meghatározó az egészségünk szempontjából. Van néhány szervünk amelyek megfelelő működése különösen fontos a felvett táplálék hasznosítása szempontjából, ugyanakkor az esetleges hibás működésük sokféle problémát okozhat.

Az emésztőrendszer szempontjából meghatározó szervek: lép, gyomor (ide tartozik a hasnyálmirigy is) és a máj. A májnak a felvett táplálékkal és az emésztés folyamatával – az epe termelésén túl – nincs közvetlen kapcsolata, viszont erős energetikai hatással van a lép-gyomor rendszer működésére. Ez azt jelenti, hogy normál májműködés segíti az emésztést, a hibás májműködés viszont erősen korlátozhatja azt.

A kínai orvosok azt tartják, hogy az erős lép-gyomor megfelelő energiát biztosít – így jók a gyógyulás esélyei egy esetleges betegség esetén, míg a gyenge emésztőrendszer hátráltatja a gyógyulást.

A Lép-Gyomor hibás működésének leggyakoribb tünetei:

 • hányinger
 • hányás
 • reflux
 • haspuffadás
 • hasmenés
 • székrekedés
 • hasfájás.

A fenti kellemetlen tünetek sokszor együtt is előfordulhatnak és legtöbbször ugyanazok az okok is kiválthatják őket.

Az ételintolerancia kiváltó okai

Amit az akadémiai orvoslás különféle intoleranciának nevez, az a helyzet általában valamelyik szerv alulműködésének, az egyensúlyi állapot felbomlásának a következménye és ezen diszharmóniák rendezése után a probléma megszűnhet.

 Az emésztőrendszer optimális működése több okból is fölborulhat:

 • hibás étkezési szokások: rendszertelen- vagy hiányos étkezés, kapkodva evés, sok fizikailag is hideg ital/étel,- vagy hideg energiájú étel fogyasztása, túl sok nyers étel (zöldség), finomított cukor-, liszt, sok fagyasztott- és készétel.
 • túl sok, megerőltető fizikai munka, amit nem ellensúlyoz megfelelő pihenés;
 • esetleges hosszan tartó betegség, ami kimerítette a szervezetet;
 • sok stressz amit nem sikerül feldolgozni, ezért hosszabb ideig dolgozik bennünk;
 • érzelmi okok: a frusztráció, a harag, az elégedetlenkedés blokkolja a májat, az aggódás, sok töprengés, agyalás pedig korlátozza a lép működését
 • az esetleges nedves környezet, sok nedvességgel való érintkezés szintén árt a lépnek

Néhány tanács az ételintolerancia kellemetlen tüneteinek enyhítésére:

 • Kerüljük a hideg ételek- és italok fogyasztását, hiszen az emésztéséhez hőre van szüksége gyomrunknak. Hideg bevitele esetén így a szervezetnek többlet energiát kell fordítania az ételek felmelegítésre – ez pedig gyengíti a működését;
 • Hasunk és lábunk melegítése: a melegvizes lábáztatás ilyenkor is nagyon jót tesz, de ha nincs időnk erre, akkor helyezzünk meleg vizes palackot vagy kézmelegítő párnákat a talpra és a hasunkra. A gyomor és láb melegítése segíti a véráramlást, így oldja a fájdalmat;
 • A galagonya tea kitűnő segítség lép erősítésére, az emésztés elősegítésére. Kellemes édes ízű tea, fogyasszuk bátran;
 • Javasolt még a jujuba (kínai datolya) és a jam(s) gyökér rendszeres fogyasztása. Mindkettő jól táplálja a lépet, segíti a megfelelő működésben;
 • Keserű ízű ételek vagy tea fogyasztása: a keserű ételek lefelé mozgatják a gyomor energiáját, ezáltal elősegítik az emésztést. A bio citrushéj (például a mandarin vagy a narancshéjból készült tea), egy kis barna cukorral elősegítik a Qi áramlását a lépben és a gyomorban;
 • Gyömbér: a gyömbér lehet a legnagyobb segítségünk, ha emésztésünk gyenge, vagy könnyen érzünk hányingert. Elősegíti az anyagcserét, elpusztítja a baktériumokat és parazitákat (amelyek szintén lehetnek felelősek a puffadásért) és növeli szervezetünkben a Yang energiát – azaz belülről melegít. Jó tudni, hogy a legtöbb ember gyomra túl hideg vagyis túl sok Yin típusú energia gyűlik össze. Minél melegebb a gyomrunk, annál jobban működik.

Kezelési módok

A Hagyományos Kínai Orvosi kezelés jó eredménnyel állítja vissza a Gyomor normál működését és megszünteti a kellemetlen-, fájdalmas érzeteket. Az akupunktúra képes az érintett szervek energia állapotának harmonizálására és így rendezni a szervezet működését.

Mindezek mellett nagyon fontos betartani a fent említett étkezésre vonatkozó alapelveket.

Nem kell örökké együtt élnie az ételintolerancia kellemetlen tüneteivel! Vegye fel velünk a kapcsolatot és jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre, hogy segíthessünk!

Kapcsolatfelvétel

Küldjön nekünk üzenetet, kérjen visszahívást.